DRUGA VAZMENA NEDJELJA

Prvo čitanje (Dj 4, 32-35):

Jedno srce i jedna duša.

Čitanje Djela apostolskih

U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko. Apostoli pak velikom silom davahu svjedočanstvo o uskrsnuću Gospodina Isusa i svi uživahu veliku naklonost. Doista, nitko među njima nije oskudijevao jer koji bi god posjedovali zemljišta ili kuće, prodavali bi ih i utržak donosili i stavljali pred noge apostolima. A dijelilo se svakomu koliko je trebao.

Riječ Gospodnja

Otpjevni psalam (Ps 118, 2-4.16ab-18.22-24):

Pripjev:
Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova!

Neka rekne dom Izraelov:
»Vječna je ljubav njegova!«
Neka rekne dom Aronov:
»Vječna je ljubav njegova!«
Svi koji se Gospodina boje neka reknu:
»Vječna je ljubav njegova!«

Gospodnja se uzdignu desnica,
Gospodnja se proslavi desnica!
Ne, umrijeti neću, nego živjeti
i kazivati djela Gospodnja.
Kaznom teškom kaznio me Gospodin,
ali me smrti ne preda.

Kamen koji odbaciše graditelji
postade kamen zaglavni.
Gospodnje je to djelo:
kakvo čudo u očima našim!
Ovo je dan što ga učini Gospodin:
kličimo i radujmo se njemu!

Drugo čitanje (1Iv 5, 1-6):
Što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet.

Čitanje Prve poslanice svetoga Ivana apostola
Ljubljeni: Tko god vjeruje: »Isus je Krist«, od Boga je rođen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga. Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo i zapovijedi njegove vršimo. Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške. Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša.
Ta tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji? On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi nego – u vodi i krvi. I Duh je koji svjedoči jer Duh je istina.

Riječ Gospodnja

Evanđelje po Ivanu (20, 19-31):

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: »Mir vama!«

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«
Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«
I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«
Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Riječ Gospodnja

Nakon smrti i uskrsnuća Gospodnjeg, Isusovi učenici su bili u strahu od Židova i neizvjesnosti i još uvijek ih je morila tuga, jer nije bio fizički prisutan s njima. Međutim, prvog dana u tjednu nakon svih događaja, učenici su zatvorili vrata, a među njih je došao Isus i stao u sredinu pozdravljajući ih sa „Mir vama!“ i pokazujući im svoje ruke i bok, kako bi im pokazao da je to uistinu On. Svojim dolaskom ih je jako obradovao i došao im je udahnuti Duha Svetoga ovim riječima: „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.ʺ kako bi nastavili djela koje je On činio kada je bio među njima. Time su bili ovlašteni pomagati ljudima. Ali dogodilo se da jedan učenik od dvanaestorice zvani Toma Blizanac, nije bio prisutan sa njima, kad je Isus došao. Pa kada su mu rekli da su vidjeli Isusa, Toma nije povjerovao i htio Ga je sam vidjeti i opipati Mu rane. Stoga je Isus opet došao nakon osam dana i omogućio i Tomi da Ga vidi, opipa Mu rane i da se uvjeri da je sve to istina. Time ga je Isus potaknuo da vjeruje i da ne bude nevjeran, nego da Ga slijedi.

Svih dvanaest učenika je imalo priliku vidjeti uskrsloga Isusa, dotaknuti Mu rane, čuti Njegove riječi i biti svjedoci da je uistinu živ, a osim toga udahnuo im je Duha Svetoga da ljude mogu osloboditi i odriješiti od grijeha koji ih muče, ranjavaju i udaljavaju od Boga. Njihovim primjerom predanosti i vjere se možemo služiti da nas nadahne na našem životnom putu. Isus je sam naglasio da su blaženi svi oni koji Ga nisu imali priliku vidjeti, a ipak vjeruju, dakle to smo svi mi vjernici. Čvrsta i jaka vjera je ono što nas sve i može održavati i jačati u našem životu, jer bez nje je teško nositi vlastiti križ i sve poteškoće s kojima se susrećemo. Bez vjere se svaki čovjek lako izgubi i odustane na svom životnom putu. Zato je važno raditi na vjeri i jačati svoju dušu, kako bismo bili bliži Bogu i kako bismo zavrijedili vječni život. Isusovim primjerom pokazano nam je da nemamo razloga ne vjerovati u spasenje, već Ga samo trebamo slijediti i prepustiti Mu se u ruke da nas vodi. On je stalno prisutan među nama.

 

Marija Vračević