Evanđelje po Mateju (25, 31-46)

U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima:
»Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva. Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ’Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.’ Tada će mu pravednici odgovoriti: ’Gospodine, kada te to vidjesmo gladna i nahranismo te; ili žedna i napojismo te? Kada te vidjesmo kao stranca i primismo; ili gola i zaogrnusmo te? Kada te vidjesmo bolesna ili u tamnici i dođosmo k tebi?’ A kralj će im odgovoriti: ’Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ Zatim će reći i onima slijeva: ’Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim! Jer ogladnjeh i ne dadoste mi jesti; ožednjeh i ne dadoste mi piti; stranac bijah i ne primiste me; gol i ne zaogrnuste me; bolestan i u tamnici i ne pohodiste me!’ Tada će mu i oni odgovoriti: ’Gospodine, a kada te to vidjesmo gladna, ili žedna, ili stranca, ili gola, ili bolesna, ili u tamnici, i ne poslužismo te?’ Tada će im on odgovoriti: ’Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.’ I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni.«

Riječ Gospodnja

Današnje evanđelje označava kraj liturgijske godine i slijedeće nedjelje počinje došašće. Kada dođe došašće svaki čovjek voli šetati okićenim ulicama u raznom šarenilu i lampicama, diviti se mnoštvu ponuda na štandovima, što je zapravo skriveni poziv na trošenje novaca na nepotrebne stvari i skretanje pažnje sa bitnih stvari. A ono što je bitno je dolazak i rođenje maloga Isusa u štalici, usprkos Herodovim okrutnim potezima prema djeci za vrijeme njegovog kraljevanja.
Međutim, važno je proniknuti i doživjeti pozitivu današnjega evanđelja, jer naviješta slavni dolazak Isusa s anđelima i sjedanje na prijestolje u slavi. A tada će razlučiti sve sabrane narode na ovce zdesna i jarce slijeva kao pastir, da bi se znalo koji su za život vječni, a koji su za muku vječnu određeni. Izrečene rečenice djeluju i potresno, jer će se to uistinu zbiti na kraju vremena kada Isus Krist, Kralj svega stvorenja, dođe i sudi nam.
Tijekom ovozemaljskog života, na svakome je čovjeku da se trudi biti što bolji čovjek i da se ponaša prema drugim ljudima što bolje, jer nam je svima darovan ovaj život koji trebamo živjeti što bolje. Sve oko nas u životu nam je darovano i za to trebamo biti zahvalni, ali na način da i od onoga što smo dobili budemo dio spremni darovati onima koji nemaju. Sve ovozemaljsko što imamo nećemo moći sa sobom ponijeti u vječnost, samo ono duhovno što jačamo i oko čega se trudimo. A to duhovno se upravo odnosi na način ponašanja prema drugim ljudima, jesmo li spremni ljubiti drugoga čovjeka, koliko smo spremni oprostiti, jesmo li u stanju pomoći drugome i na kraju sve nas to vodi do vlastitog odnosa s Bogom našim Stvoriteljem.
Isus, Sin Božji je poslan svima nama na ovaj svijet kako bi nam bio primjer koji bismo trebali slijediti, jer On je put do vječnoga spasenja. Bog Otac nam ga je poslao, jer nas voli i želi spasiti, želi nas u svome vječnom kraljevstvu uz sebe. Pokazano nam je Isusovim primjerom kroz Njegova djela da slijedeći Njega ne možemo pogriješiti, već itekako možemo sami sebi pomoći i učiniti dobra za vječnost. Sve ovozemaljske stvari su prolazne i one ostaju na ovome svijetu, a ono što nam je u srcu to nam ostaje zauvijek i s time ćemo ići pred Isusa kada dođe sudnji dan. Zato je sada važno raditi na svojoj duši, iako sve ono što nas u vječnosti čeka ne možemo sada vidjeti, ali nam je navješteno i trebali bismo čvrsto vjerovati da će se zbiti.
Na ovome svijetu, mnogi su se borili i prolijevali tuđu krv da bi mogli biti nazvani kraljevima i steći određenu dobrobit za sebe, ali jedan pravi je poslan svima nama i dao je da se prolije Njegova krv za sve nas, kako bismo mogli biti spašeni i kako bi nam mogao biti darovan ulazak u Kraljevstvo nebesko, a to je Isus Krist.

Marija Vračević