ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

Prvo čitanje(Dj 10, 25-26.34-35.44-48):
I na pogane se izlio dar Duha Svetoga.
Čitanje Djela apostolskih
Kad je Petar ulazio, pohrli mu Kornelije ususret, padne mu k nogama i pokloni se. Petar ga pridigne govoreći: »Ustani! I ja sam čovjek.« Petar tada prozbori i reče: »Sad uistinu shvaćam da Bog nije pristran, nego – u svakom je narodu njemu mio onaj koji ga se boji i čini pravdu.«
Dok je Petar još govorio, siđe Duh Sveti na sve koji su slušali tu besjedu. A vjernici iz obrezanja koji dođoše zajedno s Petrom začudiše se što se i na pogane izlio dar Duha Svetoga. Jer čuli su ih govoriti drugim jezicima i veličati Boga.
Tada Petar reče: »Može li tko uskratiti vodu da se ne krste ovi koji su primili Duha Svetoga kao i mi?« I zapovjedi da se krste u ime Isusa Krista. Tada ga zamole da ostane ondje nekoliko dana.

Riječ Gospodnja

 

Otpjevni psalam(Ps 98, 1-4):
Pripjev:
Pred poganima objavi Gospodin spasenje svoje!
Pjevajte Gospodinu pjesmu novu
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.

Gospodin obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.

Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!

 

Drugo čitanje(1Iv 4, 7-10):
Bog je ljubav.
Čitanje Prve poslanice svetoga Ivana apostola
Ljubljeni! Ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav. U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše.

Riječ Gospodnja

Evanđelje po Ivanu (Iv 15, 9-17):
Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.
Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.«

Riječ Gospodnja

Rečenica koja je glavna i čini važnu zapovijed svima nama: ”Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas.„ To je Isus uputio tadašnjim ljudima, ali vrijedi od Njegovog vremena do danas. Stvoreni smo iz ljubavi od Boga Oca, koji je sve nas ljude stvorio da se međusobno ljubimo i da Njega ljubimo „svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim“. Ljubav je temelj svega stvorenoga i bez nje ne bi bilo ničega. Ljubav čini da sve ima svoj smisao, svoj žar i svoj osjećaj. Bog Otac nam je iz ljubavi poslao svoga Sina, koji nam je svojim životom pokazao put za slijediti, svojom mukom i smrću nam je pokazao iz sveg srca žrtvenu ljubav kojom nas je otkupio od propasti i zla, a svojim uskrsnućem nam je pokazao da nas sve čeka da budemo nakon smrti spašeni i ponovno združeni u vječnoj ljubavi s Njime.
Isus nam neprestano ističe da je ljubav najvažnija i da bismo trebali držati do nje i imati otvoreno srce jedni za druge. Na različite načine nam je opisao, pokazao i dočarao ljubav do koje uistinu trebamo držati i za koju trebamo imati otvoreno srce kroz cijeli svoj život. Ništa nam srce ne može ispuniti kao ljubav koju nam Isus preporučuje i savjetuje da bismo mogli živjeti i preživjeti. Čovjek se može kratkotrajno zavarati sa svim svjetovnim stvarima, ali ništa ne može potpuno nadoknaditi i ispuniti prazninu u srcu osim ljubavi. Čovjek koji pokušava bježati i sakriti se od Boga, ne želeći vjerovati u Njegove riječi i djela i proturječeći Mu, zapravo se boji posvijestiti si grijehe i priznati sam sebi što je zgriješio, jer mu grijesi otežavaju srce i čine ga još ranjivijim i osjetljivijim. Ako si čovjek ne želi posvijestiti grijehe, izreći ih i zatražiti oproštenje za njih, onda tone sve dublje u tamu i Zlo ga lako obuzima i preuzima, pa ga izjeda i razara iznutra. Tada se čovjeku gubi sva ljubav iz srca, postaje sve dalji od Boga i sve sebičniji i oholiji, a to je zapravo rezultat praznoga srca koje duboko vapi i čezne za ljubavlju. U takvom stanju praznoga srca, što god čovjek stekne i postigne u životu, ništa mu ne može nadoknaditi prazninu i ispuniti srce, osim Boga. Od Boga je sve započelo, po Njemu se sve razvilo i sve se razvija i u Njemu će sve u vječnosti biti. Zato čovječe, nemoj se zavaravati sa svjetovnim stvarima, nego otvori svoje srce Bogu, koji želi da osjetiš ljubav tako da voliš i da budeš voljen. Ljubav se može širiti samo ako otvorimo srce da je primimo i da je širimo oko sebe.

 

Marija Vračević