NEZABORAVNI ADVENT U RUMUNJSKOJ UZ DRUŽENJE S HRVATIMA KRAŠOVANIMA

06.12. – 09.12. 2018.

06.12. POLAZAK IZ IVANCA BISTRANSKOG U 23,59

07.12. Vožnja kroz Mađarsku. Pred zoru prelazak mađarsko – rumunjske granice. Jutarnji dolazak u ARAD, čiji monumentalni centar grada svjedoči o nekadašnjoj važnosti grada. Sveta misa u najvećem rumunjskom katoličkom marijanskom svetištu Maria Radna, koji pohode naši Hrvati. Dolazak u SIBIU iliti HERMANNSTADT, kako su ga nazvali Sasi kada su ga pred 800 godina osnovali, udahnuvši mu germanski štih koji se osjeća posebno u doba Božićnog sajma. Trgovi, crkve i barokne palače obnovljeni su 2007. godine, kada je grad bio europska prijestolnica kulture. Nakon toga slijedi iznenađenje koje vam samim time ne možemo dodatno obrazložiti ali koje će naravno podrazumijevati odličnu večeru uz glazbu i komforan smještaj.

08.12. ALBA IULISA – Nezaboravno druženje s Hrvatima Krašovanima – Temišvar

Doručak. ALBA IULIA nastala na mjestu rimskoga grada. Tu je ugarski kralj Sv. Stjepan osnovao biskupiju u 11-om stoljeću. Razgled katoličke katedrale u srcu velebne tvrđe koja je branila Erdelj iliti Transilvaniju. Tu leži Sibinjanin Janko, otac hrvatsko-ugarskog kralja Matijaša Korvina koji je u obližnjem dvorcu zatočio vlaškog vojvodu Vlada Nabijača Drakulu. Dolazak u brdovitu i zelenu županiju Karaš Severin gdje stoljećima žive Hrvati Krašovani. Nakon dočeka u gradiću Karaševo dolazimo u Klokotić. Uz druženje i ukusnu večeru u hrvatskom domu, upoznati ćemo se sa poviješću, običajima, govorom i folklorom naše braće. Za kraj, sv.misa s narodom u prelijepoj župnoj crkvi. Odlazak u sat i pol udaljeni Temišvar. Smještaj u hotel ****, noćenje.

09.12. TEMIŠVAR – SEGEDIN – ZAGREB

Doručak. Razgled Temišvara, čije crkve, palače, trgovi i perivoji svjedoče o kozmopolitizmu Banata i staroj slavi drugog najvažnijeg rumunjskog grada. Povratak u Mađarsku. Dolazak u otmjeni Szeged, kojeg zovu „Pešta na Tisi“. Razgled velebne katedrale. Kroz šetnju divit ćemo sesecesijskim palačama i jednoj od najvećih sinagoga u Europi. Nastavak puta prema Osijeku te Zagrebu. Povratak oko 22,00 sata.

CIJENA PUTOVANJA 1 130,00 KN

U CIJENU JE UKLJUČENO:

PRIJEVOZ LUKSUZNIM AUTOBUSOM „SAMOBORČEK“

2 noćenja, 2 doručka, dvije vrlo posebne večere uz glazbu

i folklor, te najbolji vodić g. ALAN.